Z przepisu wychodzi np: 6 bułek  60 g i  dużo paluchów ( 1 i 1/2 blachy) lub 10 bułek 90g i 3 paluchy, ciasto również można wykożystać do pizzy,

  • 500 g mąki
  • 10 g soli (można pominąć jak wypieki są głównie dla Misia, ale jak raz na jakiś czas zje takiego palucha to jest to niewielka ilość)
  • 250 ml wody
  • 20 g masła (roztopione i wystudzone ) lub 40 ml oliwy ok 3 łyżki
  • 20 g drożdży
  • 8 g cukru (opcjonalnie ,usprawnia on pracę drożdży)

Do misy robota kuchennego wsypuję mąkę, przygotowuję z jednej strony dołek, w który wlewam rozpuszczone w wodzie drożdże z cukrem, na drugą część mąki wsypuję sól tak by nie miała kontaktu z zaczynem drożdżowym. Czekam aż drożdże zaczną rosnąć ok 15 min. Następnie dodaje rozpuszczone i przestudzoną masłoi sól, nastepnie uruchamiam robota z końcówką\hakiem do chleba, na minimalnych obrotach pracuje 5 do 10 min, czasami dodaje odrobinę wody. Dla urozmaicenia można dodać ziół lub ziaren (biorąc pod uwagę możliwości Misia i to czy będzie to dla niego). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i łatwo odklejać się od misy, takie przekładam na stolnice i pozwalam mu odpocząć 10 min pod ściereczką (żeby nie wyschło). Wykrawam kawałki o tej samej wadze np 60 g i formuje z nich bułki, które układam na blaszce, nacinam i odstawiam do wyrośnięcia przykryte ściereczka. Piekę w 200°C bułki (60g) 20 min, paluchy 15 min,aż nabiorą ładnego koloru. A tu inny przykład na pieczywo : Bułki duże  90 g, Bagietka 160 g Dla ułatwienia polecam filmik który mnie nauczył pieczenia tych bułek :Tomasz Klimczak -Bułki