Makaron:

  • 100 g mąki typ 0
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sos:

  • śmietana 30%
  • parmezan

Przy przygotowaniu makaronu przydają się pomoce kuchenne, robot wygniatający ciasto, maszynka do wałkowania makaronu i wykrawania go. Można też przygotować go bez gadżetów, czyli ręczne wygniatanie, wałkowanie wałkiem i krojenie nożem, jednak ta opcja jest bardzo pracochłonna. Tak naprawdę jak się ma wprawę i narzędzia to można taki makaron w 15 min przygotować, czyli tyle czasu co gotowca się gotuje.

Makaron wygniatam robotem, czasami na koniec trochę ręką, jak jest jednolite gładkie ciasto nie klejące się, przystępuję do wałkowania. Za pomocą maszynki wałkuję, przy każdym przepuszczeniu przez maszynkę, lekko oprószam mąką ciasto. Stopień 7 dwa razy, przed drugim razem ciasto składam na pół. Następnie po razie stopień 5, 3 i 2. Następnie za pomocą dostawki kroję na nitki tagliatelle. Makaron gotujemy przez 1 min we wrzącej wodzie, czasami 2 min.

Na patelni podgrzewam śmietanę z dodatkiem parmezanu i do takiego sosu wrzucam makaron. Makaron jest bardzo mięciutki zupełnie inny od kupionego, dlatego Misio bardzo ładnie zjada małe porcje, najlepiej jak są podawane palcami przez mamę 🙂