Przeskocz do treści

Pizza

Porcja dla 2 dorosłych i 1 Misia.

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej durum typ 00, tak jak do makaronu)
  • 1/6 paczki świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 250 ml wody
  • 40 ml oliwy
  • łyżeczka cukru i soli (opcjonalne)
  • sos pomidorowy (passata w kartoniku, nie jest to to samo co przecier pomidorowy)
  • zioła prowansalskie
  • ser mozzarella
  • inne dodatki dla rodziców

Najpierw trzeba rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Następnie przelać je do miski z odmierzoną mąką. Ja zazwyczaj robię dołek z jednej strony, w który wlewam rozczyn drożdżowy i lekko mieszam z mąką tak by trochę się zagęścił, a z drugiej strony na mąkę wlewam odmierzoną oliwę, na tym etapie jeszcze nie łączę wszystkich składników tylko czekam aż drożdże zaczną pracować. Po ok 15 min drożdże puszczają do mnie oczko, lekko bomblując, czyli przystępujemy do zagniatania, ja wyręczam się robotem ale można ręcznie. Jak ciasto jest gładkie, sprężyste, nie klejące się do rąk, odkładam na 1h - 2h do wyrośnięcia. Jest to ciasto które można po wyrośnięciu przechowywać w lodówce do 20 h.

Ciasto dzielę na 3 części. Wałkuję na grubość ok 7 mm, smaruję sosem pomidorowym, posypuję ziołami i na części przeznaczonej dla Misi trochę mozzarelli, na reszcie to co dusza zapragnie.

Pieczenie : 15 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C, najlepiej każdą osobno.