- 0,5 szklanki bakalii (rodzynek, posiekanych fig, daktyli, żurawiny itp. możemy użyć wedle gustu)
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów
- 1/3 szklanki brązowego cukru (jak nie mam to zastępuję 2 łyżkami cukru białego)
- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej (jak nie mamy to bez obaw można zastąpić inną)
- łyżeczka mieszanki przypraw piernikowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki drobno startej surowej dyni
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 3 łyżki płynnego miodu
Piekarnik nagrzewam do 175ºC. Bakalie zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 10 min. Do miski wsypuję mąkę, brązowy cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, orzechy i sól. Mieszam suche składniki i dodaje do nich: jajka, dynię, olej, miód, odsączone bakalie, ponownie mieszam i napełniam foremki i piekę ok. 20 min.