Przeskocz do treści

Czerwona fasola

  • Czerwona fasola (suszona)
  • Pierś z indyka,
  • Marynata do mięsa ( 2 ząbki czosnku, słodka papryka, sól ziołowa u nas włoska z bazylią, pieprz, odrobiną musztardy)
  • Cebulka
  • Marchewka
  • Kawałek selera
  • Keczup domowy z cukinii (kilka łyżek)/ passata pomidorowa ( pół kartonika)
  • Tortille

Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do marynaty, odstawić na godzinę lub dłużej do lodówki.

Fasolę namoczyć (ok 5 h) ugotować do miękkości (ok 1,5).

Marchewkę i seler utrzeć na małych oczkach. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić, dodać mięso i obsmażyć, następnie dodać utarte warzywa i jeszcze chwilę smażyć.

Do ugotowanej fasoli dodajemy usmażone mięso z warzywami, na koniec dodajemy passate pomidorowa (jest dużo przyjemniejsza w smaku niż klasyczny przecier) lub jak u nas keczup domowy z cukinii.

Na koniec nakładamy na tortille i zawijamy. Misio musi mieć tak samo jak rodzice, może troszkę mniejsza - nie wypełniona po brzegi.