- Cukinia 1,5 kg (ok jedną bardzo duża z działki lub 4 małe)
- 1 małe jabłko
- 0,5 kg cebuli białej
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki cukru (w pierwotnym przepisie 1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki octu ( u nas jabłkowy)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 400 g (2 słoiczki) przecieru pomidorowego
Cukinię obieram i pozbawiam nasion jak są, ucieram na dużych oczkach, tak samo postępuje z jabłkiem. Cebulkę kroję i przekładam do cukinii, ostatnio to krojenie ciężko zniosły moje oczy, następnym razem rozdrobnię w blenderze. Dodaje sól, mieszam i wstawiam przykryte do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień gotuje na małym ogniu 1/2 h, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaje paprykę, cukier, ocet i pieprz gotuje 15 min.
Na koniec dodaje przecier, gotuje jeszcze ok 10 min i miksuje do odpowiedniej gładkiej konsystencji.
Gorący keczup przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuje w piekarniku (130°C – 15 min). Jak są zimne sprawdzam czy się wszystkie dobrze zaciągnęły.