Przeskocz do treści

Keczup z cukinii

  • Cukinia 1,5 kg (ok jedną bardzo duża z działki lub 4 małe)
  • 1 małe jabłko
  • 0,5 kg cebuli białej
  • 1 łyżka soli
  • 1/3 szklanki cukru (w pierwotnym przepisie 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki octu ( u nas jabłkowy)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 400 g (2 słoiczki) przecieru pomidorowego

Cukinię obieram i pozbawiam nasion jak są, ucieram na dużych oczkach, tak samo postępuje z jabłkiem. Cebulkę kroję i przekładam do cukinii, ostatnio to krojenie ciężko zniosły moje oczy, następnym razem rozdrobnię w blenderze. Dodaje sól, mieszam i wstawiam przykryte do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień gotuje na małym ogniu 1/2 h, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaje paprykę, cukier, ocet i pieprz gotuje 15 min.

Na koniec dodaje przecier, gotuje jeszcze ok 10 min i miksuje do odpowiedniej gładkiej konsystencji.

Gorący keczup przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuje w piekarniku (130°C - 15 min). Jak są zimne sprawdzam czy się wszystkie dobrze zaciągnęły.