Przeskocz do treści

Makaron z fasolką szparagową.

  • Fasolka szparagowa żółta
  • Śmietana 30% lub ser ricotta
  • Parmezan
  • opcjonalnie jak używam śmietany to czasami dodaje serka kanapkowego
  • Makaron świderki
  • Prażone migdały w płatkach
  • Gałka muszkatołowa jak o niej pamiętam...

Fasolkę ugotować, najlepiej jak jest nie dłuższa od makaronu. Makaron również ugotować.  Migdały lekko prażę na suchej patelni. Składniki na sos czyli śmietana/ ricotta i sery podgrzewamy tylko tyle by się ser roztopił, do uzyskania jednolitej konsystencji, lekko się zagęści w ten sposób. Do sosu wrzucam makaron i fasolkę, mieszam i na koniec na talerzu posypuję migdałami i ewentualnie dodaję parmezanu. Nie podaję porcji bo zawsze wszystko " na oko", myślę że jeszcze nie udało mi się dwa razy dokładnie takiej samej porcji zrobić, wszystko zależy od tego co jest w lodówce i ile chętnych do jedzenia. Jest to dość prosty przepis i nie ma to większego znaczenia.