Przeskocz do treści

Ślimaczki drożdżowe

Ciasto drożdżowe (takie jak na pizze):

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej durum typ 00, tak jak do makaronu)
  • 1/6 paczki świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 250 ml wody
  • 40 ml oliwy
  • łyżeczka cukru i soli (opcjonalne)

Pozostałe składniki:

  • Przecier pomidorowy/ keczup z cukinii/ keczup/ przecier
  • zioła prowansalskie
  • ser kanapkowy

Drożdże i cukier rozrabiam w wodzie i dodaję do mąki, w której zrobiłam specjalnie mały dołek, czekam aż zaczną się pienić. Czyli po ok 15 min dodaję sól i oliwę zagniatam ciasto, miło jak wyręcza mnie w tym np robot. Zostawiam do wyrośnięcia.  Rozwałkowuję, smaruję serem kanapkowym, następnie  keczupem z cukinii/ przecierem i posypuję ziołami, zwijam w rulon jak makowca i kroję co 1,5 cm. tak wychodzą mi ślimaczki, które układam na blaszkę wyłożoną papierem posmarowanym lekko olejem. Zostawiam na chwilę by troszkę urosły, przykryte ściereczką by nie wysychały - zazwyczaj jest to czas nagrzewania się piekarnika. Pieczenie ok 20 min w 180°C.