Ciasto drożdżowe (takie jak na pizze):
- 500 g mąki pszennej (najlepiej durum typ 00, tak jak do makaronu)
- 1/6 paczki świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 250 ml wody
- 40 ml oliwy
- łyżeczka cukru i soli (opcjonalne)
Pozostałe składniki:
- Przecier pomidorowy/ keczup z cukinii/ keczup/ przecier
- zioła prowansalskie
- ser kanapkowy
Drożdże i cukier rozrabiam w wodzie i dodaję do mąki, w której zrobiłam specjalnie mały dołek, czekam aż zaczną się pienić. Czyli po ok 15 min dodaję sól i oliwę zagniatam ciasto, miło jak wyręcza mnie w tym np robot. Zostawiam do wyrośnięcia. Rozwałkowuję, smaruję serem kanapkowym, następnie keczupem z cukinii/ przecierem i posypuję ziołami, zwijam w rulon jak makowca i kroję co 1,5 cm. tak wychodzą mi ślimaczki, które układam na blaszkę wyłożoną papierem posmarowanym lekko olejem. Zostawiam na chwilę by troszkę urosły, przykryte ściereczką by nie wysychały – zazwyczaj jest to czas nagrzewania się piekarnika. Pieczenie ok 20 min w 180°C.